Om oss

Wasa Motor HB

—— Den mest innovativa verkstaden som finns kvar

Wasa Motor HB är ett familjedrivet företag som varit väl etablerat inom flera branscher sedan starten 1980.

Det som en gång började som en cykelaffär har idag vuxit till ett mycket innovativt företag som sysslar med allt från motorrenovering och metallbearbetning till nyutveckling av egna produkter och försäljning av dem över hela världen.

Trots denna utveckling är vi stolta över att än idag driva företaget som en familjeverksamhet, så som det alltid har varit.

Vår vision

För oss har det alltid handlat om utveckling. Vårt enda mål är att fortsätta sträva efter förbättring inom precis allt vi gör. Denna strävan i kombination med beslutsamhet och hög arbetsmoral är vår drivkraft.


Personal

Idag drivs företaget av far och son

1980

Företaget grundas

År 1980 grundades företaget Wasa Cykel o. Motor HB i Vasastan, Göteborg. Under tiden i Vasastan drevs företaget av Allan Finnilä tillsammans med sönerna Örjan och Peter samt dottern Jeanette.

Skepp ohoj!

1986 genomgick företaget sin första stora förändring i samband med en flytt ut till ön St. Mosskullen i Göteborgs södra skärgård. Den nya omgivningen innebar att förutom de tidigare arbetsområdena, tillkom nu även båtar. Wasa Motor, som det nu mest kallades, byggde snabbt upp en stor kundkrets bland såväl privatpersoner som yrkesfiskare. Samtidigt var orderingången stor när det gällde cylinderfodringar av främst snöskotrar, som sköttes via postorder till Norrland.

1986
2000

En stor utmaning

Efter 16 år på ön var det åter dags för en flytt. Denna flytt visade sig bli en stor utmaning. Under åren hade maskinparken vuxit sig större och allt skulle med. Det handlade bland annat om verkstadsmaskiner på flera ton styck. Det var båtar, materialförråd, bromsbänkar och en 13 tons gaffeltruck. Allt detta skulle förflyttas med hjälp av pråm tillbaka till fastlandet, för vidaretransport till slutdestinationen i Stenkullen, Lerums kommun.
Efter flytten började återigen det hårda arbetet med att anpassa firman efter förhållandena och etablera en helt ny kundkrets. Fokus låg under de följande åren fortsatt främst inställt på båtmotorer.

En tredje generation

Under år 2007 började Wasa Motor HB sakta men säkert ändra inriktning, mot det som idag blivit ett framgångsrikt koncept. Örjan hade nu under många år drivit firman ensam och såg det därför som ett välkommet tillskott när sonen Hannes valde att gå in som delägare. Under kommande år arbetades en ny affärsmodell fram. Grundtanken var att ta tillvara på styrkorna i företaget och förena dem med nytänk och modernisering. Innan 2007 hade företaget inte ens haft tillgång till en dator, men redan 2008 var den första hemsidan ett faktum. Verksamhetsområdena skalades ner allt mer, samtidigt som specialiseringen ökade på utvalda områden. Utifrån dessa har vi sedan byggt vidare för att alltid ligga i framkant när det gäller det vi kan bäst.

2007
2019

Resan är målet

Fram till denna dag drivs företaget av Örjan och Hannes och vad som sedan sker får tiden utvisa. En sak som är säker är att utvecklingen aldrig stannar av på Wasa Motor HB. Det finns inget förutbestämt mål. Det har alltid handlat om att arbeta hårt, öka den egna kompetensen och teknologiska nivån, för att på så vis få företaget att växa. Resan är helt enkelt målet.